Skip to content

Kutgitaar #3: Martijn Brugman

mei 5, 2012

STORM BIRD

‘I knew it’, zei Dobry. ‘Nobody does… eh… that. Nobody would join the Scientology Church without… eh… a reason. Dobry mompelde als hij Engels sprak. Altijd. Het Engels uit zijn jeugd was het Engels van Columbo. ‘Oh eh, one more thing…eh…’ Dobry’s vader had alle afleveringen op video, gekocht op de zwarte markt van Krakau. P. de Bie, die naast Dobry op de bank zat, richtte zich op en zei: ‘Yes man, I knew it man. That’s his disguise. Tom Cruise. He’s a secret agent disguised as an actor who joined the Scientology Church and plays secret agents in movies. Fuck man. I knew it. I knew it.’
P. de Bie zapte ondertussen alle kanalen van de televisie af. Hij bleef hangen bij een echtpaar dat een oud hotel in Spanje had gekocht. ‘800.000 euro’s is way to much for a shit hole like that, zei hij. ‘They are… euh… fucked’, zei Dobry. En daarna zei Dobry dat hij Discovery Channel wilde kijken want hij wil altijd Discovery Channel kijken. Maar P. ging totaal op in het echtpaar en wilde zien hoe ze langzaam ten einde raad zouden raken. Hoe ze ruzie zouden maken met hun Spaanse aannemer. Hoe ze na een jaar volkomen gedesillusioneerd weer in Nederland zouden terugkeren en dan, zittend op hun oude bankstel, zouden verzuchten ‘dat ze het in ieder geval geprobeerd hadden’. Maar het oudere echtpaar bleek heel energiek en tot P.’s grote ongenoegen wisten ze de kleine bedompte kamers van het hotel als authentiek te verkopen. Ze sloten het eerste jaar af met een bescheiden winst. P. zette de televisie uit. ‘Fuck them’, zei hij.

Dobry en P. namen zich elke avond voor meisjes mee te nemen uit de Joint Venture, maar nu zaten ze alweer met z’n tweeën op de bank. Ze probeerden hun voortdurend uitwaaierende gedachten te focussen op het probleem van de meisjes. Af en toe lukte dat en dan groeide het probleem van de onwelwillende meisjes in korte tijd uit tot het meest nijpende probleem in hun beider levens. En zo ging dat nu ook.
I suffer on this, zei P. ‘Man, we…eh… did everything we could’, zei Dobry. ‘It’s just…eh…fuck man… it’s bad luck…eh…bad luck chasing our asses.’ P. de Bie zakte moedeloos ineen op de bank, maar daarna drong er een zeker besef tot hem door. Hij begon hysterisch te worden en te schreeuwen over bad luck chasing our asses en de storm bird, de fucking storm bird. P. rende naar de koelkast en trok er de kip uit die Dobry de dag ervoor bij de Turk gekocht had. Met de rauwe kip in zijn hand begon P. tegen Dobry te schreeuwen over kapitein Keith van de Wizard die een kalkoen in de koelkast van de kombuis had aangetroffen. ‘Listen Dobry, they didn’t catch any crab man, only empty pots. And then captain Keith said it was the turkey in the fridge. This turkey was a storm bird.’ Dobry begreep het niet helemaal. Hij wist van captain Keith en de Wizard maar niets van de storm bird. ‘A storm bird means bad luck man’, zei P. Nu begreep Dobry het en hij zei: ‘That’s eh…it man. Bad luck is chasing our asses.’ En P. zei: ‘This chicken got to move out of here.’ Ze liepen naar het raam en zetten het raam open en met een machtige zwaai slingerde P. de rauwe kip de straat over. ‘Bon voyage, slime bucket!’ riep hij. Met z’n tweeën keken ze de kip achterna. Hoe ze over het hoofd van een fietsende student op de straat landde en vermorzeld werd onder de wielen van een taxi.

P. had ineens haast. Hij zei: ‘Ok. Dobry. Listen. Now we are going back to work.’ Dobry begreep hem helemaal. ‘We have to…eh… go man.’ P. pakte Dobry bij zijn schouders vast en keek hem doordringend aan. Hij zei: ‘We can go after these American girls, you know, the girl with the huge sunglasses and her botox head girlfriend. Yes I know. Average girls…but come on…we’ve got to go.’

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: